Denna guide visar hur du använder avancerade inställningar för vårt VPN-protokoll Lightway.

Hoppa till…

Vad är Lightway-avancerade inställningar?
Hur man använder Lightway-avancerade inställningar

Vad är Lightway-avancerade inställningar?

Ett VPN-protokoll är metoden genom vilken din enhet ansluter till ExpressVPN:s servrar. Medan det finns standardprotokoll för VPN har vi byggt vårt eget och kallar det Lightway. I ExpressVPN-appen kan du välja mellan flera protokollalternativ (som Lightway och OpenVPN) eller helt enkelt välja ”Automatisk” för att låta oss välja det som är bäst för din enhet.

Lightway-avancerade inställningar låter dig anpassa hur du använder Lightway. Observera att avancerade inställningar inte är nödvändiga för att använda VPN och de flesta användare kommer att ha en smidig upplevelse utan att ändra inställningarna.

Lightway-krypteringsalgoritm

Krypteringsalgoritmer är de algoritmer som används av VPN-protokoll. Lightway stödjer båda krypteringsalgoritmer som vanligtvis är associerade med VPN: AES 256 och ChaCha20.

Vårt system väljer automatiskt den krypteringsalgoritm som vi tror är bäst för din enhet. Det finns dock fall där en annan algoritm kan snabba upp din anslutning. Denna inställning låter dig prova båda algoritmerna i ett försök att uppnå snabbare hastigheter.

Lightway NAT-heartbeats

Det finns sällsynta fall där en VPN-användare märker att pushnotiser om e-post eller chattmeddelanden inte visas omedelbart på deras telefoner. Fördröjningen kan innebära att medan användaren har lämnat en enhet tillfälligt inaktiv, har VPN-tunneln också gått in i ett viloläge, vilket påverkar mottagandet av notiser. Observera att VPN fortfarande är på, med all VPN-funktionalitet och fördelar aktiverade, inklusive skydd mot dataläckor.

Med NAT-heartbeats-inställningen aktiverad skickas små datapaket (heartbeats) genom VPN-tunneln med några sekunders mellanrum för att hålla den helt aktiv. Detta innebär att om ett nytt e-postmeddelande eller meddelande skickas till din enhet, är du säker på att få pushnotisen direkt.

Så använder du Lightway-avancerade inställningar

Observera: Alternativen för Lightway-krypteringsalgoritm är för närvarande tillgängliga på ExpressVPN-apparna för Android när de är inställda på engelska och i Windows på alla språk. Lightway NAT-heartbeats-inställningen är tillgänglig för Android när de är inställda på engelska. Båda kommer snart till iOS, samt på alla språk. Vi planerar att rulla ut funktionerna till andra plattformar också.

På iOS och Android, välj Alternativ-menyn längst ner på startskärmen, sedan Övriga inställningar > VPN-protokoll.
På Windows, välj Alternativ i hamburgermenyn högst upp på startskärmen, sedan fliken Protokoll.

Under Lightway – UDP eller Lightway – TCP, välj Avancerade inställningar

Lightway advanced options screenshot.
På skärmen för Avancerade inställningar, välj AES eller ChaCha20 för att ändra din krypteringsalgoritm.

Du kan också aktivera eller inaktivera Lightway NAT-heartbeats genom att använda reglaget.